Lubitel

2013.01.08. Szólj hozzá!

A régi mindig jobb. Elcsépelt, és sarkalatos kijelentés. Félreértés ne essék, én sem gondolom így minden esetben, hisz a piros telefonfülkénél jobb a mobil, és a Comodor-t is messze körözi bármelyik mai gép. Ugyanakkor el kell ismerni, van valami megfoghatatlan vonzás az öreg tárgyakban. Mára már bájosak a törekvések az "új" elérésére, az anyagok, a szagok, minden öreg tárgy sokkal inger dúsabb mai utódánál. 

Nincs ez máshogy a képrögzítésnél sem. Manapság aprólékos munkával próbálnak a digitális videó anyagra super 8-as hatást ráhúzni, és milliónyi fénykép kap film keretet, direkt elrontott színeket, retro hatást. Ezzel nincs is baj, viszont aki kicsit is vonzódik a vén szutykok iránt, nos az többet akar. Én többet akartam. Családi örökségként került hozzám egy Zenit-E, az elpusztíthatatlan tégla. Használata rövid idő alatt megszokható, és ha egy kicsit is érti az ember a mit-miért-hogy összefüggéseket, még értelmes kép is készülhet. 

Torta a habon, hogy nem sikerült megállnom itt, kicsit mélyebbre ástam, és nem egy szinte vígjáték árban mért rollfilmes gépre akadtam. A csúcsot néhány mesteri Yashica jelentette, ám itt az ár nem volt túl kedvező, így végül egy Lubitel 2 mellett döntöttem. A bő 30 éven keresztül készült modell szinte észrevétlenül másolja a fent említett japánt, viszont jó orosz módjára masszív, egyszerű szerkezet. 

80 Túró rudi árából meg is érkezett a hibátlan gép, használatnak nem sok nyoma van, ami figyelemre méltó, hisz egy '74-ben gyártott veteránról van szó. Elsőre ijesztően sok az apró kar, tekerő, ám fél óra után rájön az ember, nem is olyan bonyolult a kezelés, összeállnak a fontosabb szervek, funkciót nyer minden. Harcra kész állapotban az alapból áramvonalas formát megfejeli az "LCD" kijelző nyitott árnyékolója, azonban akinek mindez kevés,  az fokozhatja a látványt egy kihajtható nagyítóval, hogy mindez mennyit segít, döntse el mindenki maga. 

Visszajelzést nem kapunk, így saccolva kell rekeszt, és záridőt állítani, ráadásul az élesség is inkább becsléssel, mintsem kereséssel található meg. 

Kihívás minden kép, viszont néhány nagyobb oldalon milliónyi ilyen géppel készült képet találni, azokat elnézve pedig megéri a szitkozódás, és az aprólékos hangolás.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://havazoo.blog.hu/api/trackback/id/tr304996430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása